Korfu - Elérhetőségek

Kiss Károly Zoltán
kkz@korfu-buvar.hu

Telefonszám:
+36 20 923 6052

Skype: kkz-007


Kijutás:

Repülővel Korfura

Budapestről Korfura közvetlen járatok kizárólag nyáron indulnak, az aktuális repjegyárakat a Korfu nyaralás portál Hírek menüpontjában találod, minden pénteken. Az idegenforgalmi főszezonon kívül a Budapest – Thesszaloniki-Korfu város útvonalon 1 átszállással repülhetünk a szigetre.

Busszal Korfura

Számos utazási iroda indít közvetlen buszjáratot Korfu szigetére. Ezek költségeiről, időpontjairól érdemes az adott utazási irodáknál érdeklődni. Irodától független buszos utazásra a Volánbusz nemzetközi járataival van lehetőség. Közvetlen járat ugyan nincs, de Budapestről busszal eljuthatunk Thesszalonikibe, ahonnan már van közvetlen járat Korfu városba.

Autóval Korfu szigetére, kinyomtatható útleírás idei információkkal »

Autózzunk Görögországba, Korfura!

Budapesttől Korfu szigetéig, egészen pontosan Igoumenitsai kompátkelőig 1350 km-t kell megtennünk. Amennyiben a határokon nincs torlódás, 14-16 óra alatt tehetjük meg az utat. Ez két sofőr esetén nem túl fárasztó. Érdemes kb. 4 óránként helyet cserélni a volánnál.

Általános leírás:

Ha Budapestről indulunk, az M5-ös autópályán induljunk a szerb határ felé(Szeged, Beograd).
Ne felejtsünk autópálya matricát venni. Kecskemét, Szeged, Röszke után következik a határátkelő. Idáig kb. 2 óra alatt lehet eljutni.
Szerbiában a Novi Sad, aztán a Belgrád útjelző táblákat kell követni. Ezen az útszakaszon érdemes odafigyelni, mert gyakori a közúti ellenőrzés. A rémtörténetekkel ellentétben a helyi rendőrök nem ’utaznak’ a turistákra, ha minden közlekedési szabályt betartunk nincs mitől tartanunk. A szabálytalankodókra, azonban komoly bírság vár, ezért úton Korfu felé minden esetben tartsuk be a sebességhatárokat.
Nem árt tudni, hogy vannak olyan benzinkutak, ahol nem fogadják el az eurót, bár ez elég ritka. A legtöbb helyen lehet és érdemes is bankkártyával fizetni, mert így nem vagyunk kitéve a világon mindenhol előforduló kútkezelői ügyeskedésnek, és mivel a kártyás fizetés devizaárfolyamon kerül elszámolásra, még spórolhatunk is. Ugyan ez vonatkozik az autópályás fizetésre is, ott is lehet kártyával fizetni és már Euróban is feltüntetik az árakat.

Belgrád után a Nis irányába haladjunk. A szerb autópályákon folyamatosan végeznek burkolati munkákat, ezért számíthatunk kisebb elterelésekre. Ilyenkor nincs miért aggódnunk, az útkezelő érthető, követhető jelzésekkel irányít minket. Nis után az autópálya véget ér hagyományos autóúton haladunk tovább a Macedón határig egy 80 kilométeres szakaszon ami viszont kanyargós hegyi utakon vezet, így az utasoknak lesz miben gyönyörködniük. A Macedón határon átérve Skopje felé tartsunk.
Szerbiához képest Macedónián „pillanatok alatt” átjutunk (190Km/2óra), majdnem végig autópálya van, Skopje után pedig már Thessaloniki és Athén is ki van írva. A pályákon fizető kapuk vannak itt is. A tarifa 50 vagy 60 dinár, ezért 1-2 eurót szoktak elkérni.
Rutintalan utazótól, 2 eurót is elkérnek, azonban ha pontosan kiszámolva adjuk (mert készültünk aprópénzzel), akkor beérik 1€-val is. A lényeg, hogy tegyünk úgy, mintha sűrűn járnánk erre és a legtermészetesebb módon adjuk oda az 1€-t… :)

Veles, Negotino, majd Gevlelija után következik a határ. A görög határ: Evzoni.
Itt egy rövid szakasz következik az átkelőtől az autópályáig. Fontos hogy a görög vezetési ’kutúra’ része, hogy a sofőrök használják a leállósávot is. Érdemes sűrűbben néznünk a tükörbe, és ha gyorsan közeledik valaki mögöttünk, húzódjunk le. Ebbéli elvárásukat fény és kürtjelekkel közlik is. Görögországban a dudálás nem szitokáradat csak üdvözlés, figyelemfelkeltés autós formája :)

Az autópályára felérve egy 62 kilométeres szakasz vár ránk. Ezután arra ügyeljünk, hogy ne Thessaloniki felé menjünk tovább (átvezet az út az autópályán), hanem kanyarodjunk el jobbra, az Athén táblát követve, menjünk fel az „1”autópályára. Itt kell 10Km-t haladni egy fizető kapuig, ahol egy gyors 2 eurós fizetés, aztán jobbra tartva a „2” autópályára, Veria (görögül úgy írják, hogy Veroia) felé, Igoumenitsáig. Ha valaki mégis elvétené a lehajtást és Thessaloniki felé hajtana fel, ne kezdjen életveszélyes manőverekbe (tolatás, megállás), mert néhány kilométer után van lehetőség visszafordulni, így maximum néhány kilométert és pár percet veszítünk.

Az autópályán vezetve kerítsünk alkalmat arra, hogy óráinkat 1 órával későbbre állítsuk mivel Görögország már a GMT+2 időzónában található.

Ezután a következő sorrendben jönnek a települések: Veria, Kozani, Grevena, Metsovo, Ioannina, Igoumenitsa.

Ahogy beérünk Igoumenitsába az út végén - ne menjünk be az új kikötő területére egyenesen- hanem az úttal kanyarodjunk jobbra és a város központja felé haladva látni fogjuk a Korfu vagy Kerkyra feliratot. Ott kell balra kanyarodni. A parkolóba ahogy behajtunk, a komp-pénztárak jobbra vannak és előttük nagy fénytáblán, hogy mikor indulnak a következő kompok. Itt mindegyikre ki van írva, hogy melyik hajóra árul jegyet és az éppen hová tart, Lefkimibe vagy Korfu városba. Korfun ugyanis 2 kikötő van a kompok részére. Lefkimi a sziget déli részén található, ide a hajóút kb.1 óra, de sokkal ritkábban járnak a hajók, és csak a nyitott típusúak (aniktu típus), ami azt jelenti, hogy kicsit erősebb szél esetén már nem tudnak elindulni.
Korfu városig, mely a sziget közepén található, a hajóút 2 óra. Ide nagyobb hajók is járnak (klisztu típus), tehát kicsit zordabb szél esetén is megy. Az árak nem sokban különböznek, csak pár euró, bátran menjünk tehát a leghamarább induló hajóval, bármelyik kikötőbe tart.
A görög mentalitásra jellemző, hogy bármilyen jegyárat is mondanak 10-15€-t le lehet alkudni.

Jó utat kívánunk Korfu szigetére!

Benzinkutak a Magyar - Szerb határtól

2Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
20Km Europetrol kút
33Km EKO kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút.
53Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
73Km elp kút
107Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
142Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
272Km Lukoil kút
309Km MOL kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
313Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
399Km OMV kút / tiszta, rendezett, gyermek játszóteres kút. Ajánlom!
433Km Jep helyi kút, utolsó az autópályán
592Km Szerbia – Macedónia határ
606Km Lukoil kút / új kút, egészen jó
756Km Macedón kút / ez a határ előtt van egy kicsivel, korrekt kút
770Km Macedónia - Görög határ / itt a határ előtt is van egy benzinkút. Mindenképpen érdemes
Macedóniában tankolni, mert Görögországban sokkal drágább az üzemanyag!!!
855Km AVIA kút / ez már a „2”-es úton van, az után, hogy rákanyarodtunk az autópályára. Innen még 290Km.

Itt érdemes megállni pihenni, mert Igoumenitsa-ig nem nagyon lesz hol.

Fizetőkapuk a 2013-as árakkal:

Szerbia:

Személyautó Személyautó+lakókocsi

95Km 3€ 4,5€
160Km 2,5€ 3,5€
433Km 6,5€ 10€
456Km 2€ 2,5€

Macedónia:

Km 1€ 2€
Km 1€ 2€
Km 1€ 1,5€

Görögország:

832Km 1,2€ 3€
903Km 2,4€ 6€
1013Km 2,4€ 6€
1084Km 2,4€ 6€


Korfu városból Paleokastritsára:
Akárhogyan (autóval, busszal, repülővel) érkeztél Korfu szigetére, biztos hogy Korfu város az első állomásod.
Ha busszal utaznál tovább, Zöld (távolsági) járatot kell választanod, ezzel jutsz el hozzánk. Az aktuális menetrendet ide kattintva találod.

Ha autót béreltél gyakorlatilag semmi más dolgod nincs, mint a 24-es számú főúton haladva eljutni Paleokasstritsáig, itt a Paleokstritsa Camping lehajtónál elhagyni a főutat és a partig autózni. Na ott vagyunk mi.